2011

A kimagasló szakmai sikert hozó amerikai premier után immár Magyarországon is elérhető vált a 4D Anatomy LLC terméke, az emberi testet részletesen bemutató 4 dimenziós térkép.

A nyolc év fejlesztői munka eredményeképpen létrejött egyedülálló találmány olyan kézzelfogható termékké vált, amely eddig csak tudományos-fantasztikus filmekben látott megjelenítést tesz lehetővé az egyetemek, kórházak és szakrendelők számára itthon és világszerte.

A világon teljesen egyedülálló magyar fejlesztésű program az eddigi kétdimenziós, rajzolt anatómiai atlaszok helyett egy merőben más, műtéti helyzetet szimuláló élményt nyújt a felhasználóknak, nagymértékben megkönnyítve ezzel a tanulási, képzési folyamatokat.

A fotografikus képrekonstrukción alapuló rendszer nem csak térhatást biztosít, hanem az elforgatási lehetőség révén bármely szögből tanulmányozhatóvá válik a test minden apró részlete. A szoftverhez tartozó szerkesztő program segítségével pedig maguk rendezhetik el a tanulási folyamatukhoz kapcsolódó képeket, információkat. A most piacra került termék az emberi fej és a nyak anatómiáját mutatja be korszakalkotó technikai megoldások révén, egyedülálló precizitással és soha nem látott részletgazdagsággal. A többi testrészt bemutató anyagokat folyamatosan készíti el a 4D Anatomy.

Magyar viszonylatban a bonctermi oktatás korlátozottsága miatt óriási segítséget jelent ez a valós emberi szöveteket bemutató DVD, hiszen a medikusoknak jelenleg hetente csupán néhány órában nyílik lehetőségük arra, hogy az anatómiai atlaszban látottakat összehasonlíthassák a valósággal.

Ahogy dr. Kutor László PhD, a találmány kifejlesztője elmondta:

„Az általunk kifejlesztett technika alapját egy, a rétegeket egyenként lefényképező scanner adja, amely a szöveteket minden oldalról és szögből dokumentálja, majd az így kapott nyersanyagot egy szoftver segítségével a dvd-n megtalálható virtuális valósággá formálja át. A termék segítségével jószerivel a kezünkbe vehetjük és forgathatjuk a lefotózott testrészeket.”

„Az utóbbi időben megnőtt az igény az olyan számítógépes programok iránt, amelyek a lehető legvalószerűbb képet nyújtják a nehezen hozzáférhető anatómiai területekhez. A fejlesztésben éppen ezért helyeztük a hangsúlyt elsősorban az egyik legösszetettebb fej-nyak részre, hogy mindenki számára megkönnyíthessük ennek a rendkívül komplex testrésznek a megismerését. Ennek a programnak a segítségével mindez megvalósítható, és nem mellesleg az eddigi igazi holttestből vett szövetminták kapcsán felmerülő jogi és kegyeleti problémák is elhárulnak” – mondta el dr. Balogh Attila, a 4D Anatomy egyik tulajdonosa, a termék kifejlesztésének vezetője.

A szoftver nem csupán a medikusok, hanem a végzett orvosok körében is népszerű és hasznos lehet, ezen túl komoly hozzáadott értékét képvisel számos más a biológiához és emberi testhez kapcsolódó területen is.

4D Anatomy LLC: Az első 4 dimenziós interaktív anatómiai atlaszt kifejlesztő céget, a 4D Anatomy LLC-t, amelynek hazai leányvállalata 4D Anatomy Hungary Kft. néven működik, dr. Balogh Attila idegsebész alapította 2006-ban. Az anatómiai fejlesztéseket önerőből finanszírozta két társával, akik időközben csatlakoztak a vállalkozáshoz. Az atlasz további fejlesztése Magyarországon, az értékesítési és marketing tevékenység pedig az Egyesült Államokban zajlik. Amerikai részről ígéretes érdeklődés van már az UCLA, a John Hopkins, a Harvard és a Stanford Egyetem részéről, és jó esély van arra, hogy az atlasz hamarosan az alaptanterv részévé válik.

Forrás: 4d Anatomy

http://www.elitmed.hu/kiadvanyaink/lam_lege_artis_medicin/a_szubjektiv_egeszseg_s_a_nemzeti_karakterek_6632/az_alzheimner_kor_tuneteit_akar_egy_evtizeddel_is_megelozhetik_az_agyi_elvaltozasok_7428/anatomiai_szenzacio_magyar_kezbol_7371/

 

előző oldalra vissza