2014.04.07

Ahogy az Egyesült Államokban egyre növekszik az igény a palackozott vízre, a környezetvédelmi szakemberek igyekeznek az emberek figyelmét a régi jó és ingyenes módszer: a csapvíz felé terelni.

A csapvíz azonban sikamlós terület az iskolákban. A szakértők szerint a gyerekeknek több palackozott vizet kellene inniuk, hogy megmeneküljenek két makacs egészségügyi veszélytől: az elhízástól és az ólommérgezéstől.”Ha a gyerek palackos vizet iszik a cukros üdítő helyett, akkor az egészségügy nyer, de a környezetünk nem igazán.” – mondta Kelly Brownell, a Yale Egyetem Rudd Élelmiszerpolitikai és Elhízási Központjának igazgatója.

A szakértők szerint a  gyerekeknek több palackozott vizet kellene inniuk, hogy megmeneküljenek  két makacs egészségügyi veszélytől: az elhízástól és az ólommérgezéstől.”Ha a gyerek palackos vizet iszik a cukros üdítő  helyett, akkor az egészségügy nyer, de a környezetünk nem igazán.” –  mondta Kelly Brownell, a Yale Egyetem Rudd Élelmiszerpolitikai és  Elhízási Központjának igazgatója.

“Ha a cukros italok helyett a (tiszta) csapvizet választják, a közegészségügy és a környezetvédelem egyaránt nyer.”

A palackozott víz kiszipolyozza a környezetünket. Az amerikai lakosság évente 50 milliárd palackkal gurít le belőle a torkán, a csomagolóanyag nagy részét pedig nem hasznosítják újra. A szállítás és a hűtés szintén fosszilis üzemanyagot igényel, az ebből felszabaduló gázok pedig fokozzák az üvegházhatást. A vízpalackozó cégek által kinyert talajvíz igen kimeríti a víztartalékokat, vízgyűjtő területeket, állítja a Sierra Club nevű környezetvédelmi nonprofit szervezet. A Környezetvédelmi Munkacsoport 2008-as vizsgálata pedig nem tesztelt ipari vegyszereket talált a palackokban, és úgy vélték, nem feltétlenül tisztább a csapvíznél.

A csapvíz azonban rossz ötlet lehet néhány helyen, ahol a régi csövekből ólom kerülhet bele, mely hátrányosan hat a testi és szellemi fejlődésre. Ez különösen a nagyvárosokra igaz, mint például Chicago, Los Angeles és Washington, D.C.. 2009. szeptemberében az Associated Press közreadott egy nemzeti felmérést, mely kimutatta, hogy 27 állam iskoláiban az ivóvíz szennyezett, az 1985 előtt felszerelt csövek miatt. A saját vízellátású iskolákat az Amerikai Környezetvédelmi Iroda (EPA) rendszeresen ellenőrzi, de nincs rálátása azokra az intézményekre, melyek helyi szolgáltatóktól kapják a vizet. Sok iskolai körzet nem is ellenőrzi a vizet, mert sokba kerül az ólommentesítés, mondta el Mark Edwards, a Virginia Tech építőmérnöke. “A legtöbb iskolát akkor sem érdekli, ha felajánljuk a víz ingyenes vizsgálatát.” – mondta Edwards. Vannak azonban sokkal olcsóbb módszerek is a teljes csőhálózat cseréjénél. Például szűrőt lehet felhelyezni a csapra, vagy átöblítik az ivókutakat. Néhány kerületben azonban mégis a palackozott víz lehet a legtakarékosabb megoldás.

2007-ben Baltimore-ban az állami iskolák teljesen átálltak a palackos vízre, miután egy tanulmány 84 találomra kiválasztott intézmény közül 10-ben talált a megengedett értéknél magasabb ólomszennyezést. Edwards örömmel fogadta a város döntését. “Kifejezetten támogatom a csapvizet, de ha a gyerek olyan környéken jár iskolába, ahol ólom kerül bele, a mérgezés kockázata elhalványítja a palackos víz elhanyagolható költségeit.” Margo Wootan, A Közérdekű Tudományos Központ (CSPI) táplálkozástudományi igazgatója. Margo Wootan hozzátette azt is, hogy a palackozott vizet a legfőbb közellenségnek tekintő környezetvédő csoportok jól tennék, ha kampányaikat kiterjesztenék a többi palackozott italra is, beleértve az üdítőket.

Az iskolai italokat, különösen a cukros üdítőket és sportitalokat egyre erősebben támadják a táplálkozástani jogvédő csoportok, mint például a CSPI. A 6-11 éves gyerekek körében az elmúlt 20 év során megduplázódott az elhízottak száma az Amerikai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központok szerint. A Harvard táplálkozástudományi szakembereinek 2006-os tanulmánya szerint a cukros üdítők fogyasztása összefüggésbe hozható a tinédzserek hízásával. “Az iskolai üdítő az elmúlt évtizedek egy nagy problémája, elsődleges fontosságúnak kellene lennie, hogy ettől megszabaduljunk, illetve palackozott vízre cseréljük.” – mondta Wootan.

Az iskolai étkeztetésben és az automaták esetében az alacsony zsírtartalmú tej, a 100 százalékos gyümölcslevek és a palackozott víz kínálását szorgalmazzák. Más egészségügyi szakemberek pedig a csapvíz mellett akarnak tovább kardoskodni.”Az iskolákban most nagyobb az igény a palackozott vízre, az italgyártók pedig azt állítják, fontos nekik az emberek egészsége.” – mondta a Yale-ről Brownell. Mi azért kampányolnánk a csapvíz fogyasztása mellett.”

Szerző: Egészségtükör

előző oldalra vissza