2011.05. 09.

Ma Magyarországon körülbelül 20 ezer ember szenved SPA-ban (Bechterew-kórban) – hangzott el az első  Bechterew Világnapon. A betegség a gerincpanaszokkal, derékfájással kezdődik, ám az idő előrehaladtával a panaszok erősödnek, s már a nyugalmat is zavarják.

Átlagos esetben ezek a panaszok fokozatosan kiterjednek az ágyéki gerincre,  a háti gerincszakaszra, majd a nyaki szakaszra.  Az izom-ín használata és a nyomás váltja ki ezt a fájdalmat. Szervezetünkben több száz íntapadási hely van, noha bármelyik megbetegedhet, ám gyakrabban jelentkezik az ülőgumón, a sarkon, a könyök külső és belső oldalán.

Számos Spa-s betegnél a gyulladásos panaszok a gerincen kívüli is megjelennek. Ilyen társuló állapot lehet a szem gyulladása (uveitis), a gyulladásos bélbetegség (IBD: crohn-betegség, colitis ulcerosa), pikkelysömör, másodlagos csontvesztés és kardiovaszkuláris betegség.

Géher Pál professzor elmondta: a Bechterew kór tünetei kezelhetők, az első és legfontosabb ennél a betegségnél is a korai felismerés. A legjobb gyógymód megtalálásában, a kór kezelésében segítséget nyújt a www.leszakadaderekam.hu illetve a www.bechterewes.hu weboldal.

Forrás: Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/jol-kezelheto-a-bechterew-kor-348306

 

előző oldalra vissza