2011.02.25.

Nem egészségesebb a barna kenyér?

Gondolnád, hogy olívaolajból sem fogyaszthatsz akármennyit?

Az egészséges életmód alapja a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres mozgás. Utóbbi rendszerint háttérbe szorul, az előbbivel kapcsolatban pedig még ma is számos tévhit vezethet félre. Cikkünk segít megszabadulni néhány hibás gondolattól.

A barna kenyér egészségesebb, mint a fehér

Sokan hiszik, hogy a barna kenyér minden esetben egészségesebb, mint a fehér. Pedig a lényeg nem színben rejlik. A kenyér barna árnyalatát ugyanis akár karamellszínezéknek is köszönheti.

Valójában attól egészséges egy kenyér, ha teljes kiőrlésű búzából készült. Az ilyen termék körülbelül kétszer annyi rostot tartalmaz, mint más kenyerek, ráadásul magasabb a magnézium- és a káliumtartalma is. Vásárláskor tehát ne a szín legyen a döntő. Általában igaz, hogy méretéhez képest minél nehezebb a kenyér, annál több rostot tartalmaz.

A kávé egészségtelen

Sok helyen még ma is tartja magát az a tévhit, hogy a kávé egészségtelen. Ám valójában a felnőtt szervezet számára napi maximum két-három csésze kávé még pozitív hatású. Polifenoltartalma miatt fontos antioxidáns-forrás, így védi szervezetedet a szabadgyökök kártékony hatásától. A jó minőségű kávé fogyasztása csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét, valamint különféle gyulladásos folyamatok elindulását a szervezetben.

A friss mindig egészségesebb, mint a fagyasztott

Általában igaz, hogy a friss, nyers zöldség vagy gyümölcs tartalmazza a legtöbb vitamint. Ám ez sem szentírás. A legjobb, ha őstermelőtől vagy piacon vásárolsz, ebben az esetben lehetsz biztos abban, hogy friss terméket kapsz a pénzedért. Arra viszont ne vegyél mérget, hogy a szupermarketek polcain lévő, hosszú utat bejárt – külföldről hazánkba szállított – zöldség, gyümölcs vitaminban gazdagabb, mint a rögtön betakarítás után lefagyasztott élelmiszer.

Egészséges zsírból bármennyit ehetsz

Ha napraforgóról olívaolajra váltottál, és azt gondolod, most már nem kell aggódnod, megfeledkezhetsz a mennyiségi kérdésekről, tévedsz. Bár a vaj, a margarin, a napraforgóolaj több telített zsírsavat tartalmaz, mint az olívaolaj, egységnyi kalóriaértékük nagyjából megegyezik. Tehát az olívaolaj egyszeresen telített zsírsavtartalma miatt kevésbé kell aggódnod a keringési rendellenességek miatt, ám egy kanálnyi mennyiség ebből is körülbelül 120 kalóriát tartalmaz.

A sör egészségtelen

Míg a vörösbor gyakran kerül az egészséges táplálkozás fókuszába, addig a sörre legtöbben úgy tekintetnek, mint egészségtelen, hizlaló italra, mely legfeljebb a vesekőtől ment meg. A B-vitaminokban gazdag ital azonban támogatja az immunrendszert, ráadásul a benne lévő komlópolifenolok megakadályozzák egyes káros baktériumok – akár a gyomorfekélyért felelős Helicobacter pylori – szaporodását is. Sőt, már arra is fény derült, hogy nem hizlal: kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a kóla, az alma vagy a szőlőlé. Diétázó körökben kialakult rossz híre felmérések szerint annak tudható be, hogy a fogyasztott alkohol típusa sokszor összefüggésben áll az életmóddal. A sörkedvelők gyakorta fogyasztanak zsírosabb ételeket is.

Szerző: Horváth Eszter

Forrás: Femina.hu

http://www.femina.hu/egeszseg/5_hatalmas_tevhit_a_helyes_taplalkozasrol

előző oldalra vissza