ELŐADÁS BESZÁMOLÓK

Időpont: 2017. május 6. szombat

Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, 1105 Budapest, Szent László tér 7-14.

Előadók:

Pogány Gábor, Ph.D.: Betegségértés.

Halmosi Ágnes: Mellkasi tágulás és más mérések.

Dr. Majtényi Sándor elnöki beszámolója a 2016. évi tevékenységről és a mérlegről.

Az eddigi vezetőség lemond. Új vezetőségi tagok bemutatkozása.

Az új vezetőség megválasztása.

Rojkovich Bernadette, osztályvezető főorvos: Mellékhatások jelentése.

Prof Dr. Géher Pál, tanszékvezető egyetemi tanár: A biohasonló gyógyszerekkel

kapcsolatos friss hírek.

Dr. Fejér Tibor, főorvos: Bechterew és lelki egészség.


RÉSZLETEK DR. POGÁNY GÁBOR, BETEGSÉGÉRTÉS CÍMŰ ELŐADÁSÁBÓL

Miért fontos a betegbiztonság? „Tévedni emberi dolog”

Az orvosi tevékenység természetéből adódik, hogy annak során hibák, nem kívánt események fordulhatnak elő. Az orvostudomány mindig is kockázatos vállalkozás volt, amely egyszerre foglalta magában a gyógyulás hasznát és az ártalom lehetőségét.

Rendszerszemléletű gondolkodás: Minél bonyolultabb egy rendszer, annál nagyobb eséllyel alakulnak ki rendszerhibák. A hibák a folyamatok és a rendszerek áttervezésével, az emberi tényezők minimalizálásával csökkenthetők.

Nemkívánatos esemény (AE –adverse event) Magyarországon: AE-k becsült aránya 10% (220.000 eset érintett), ha az AE-k becsült halálozása 6% = 13.200 eset. (Fügedi, 2014)

Szükség van: az ellátók segítésére a nemkívánatos eseményeket követő helyzetek kezelésére, a betegellátás biztonságának javítására, a helyzet elfogadásában és kezelésében a betegek/ hozzátartozók támogatására, a potenciális konfliktushelyzetek megelőzésére, enyhítésére. Szisztematikus adatgyűjtés szükséges!

Kiknél kell különösen odafigyelni? 65+ életév, többszörös ko-morbiditás, jelentős túlsúly, sürgősségi felvételek, kardiológiai sebészeti, érsebészeti és idegsebészeti betegek, tapasztalatlan ellátók, fogyatékos, egyéb módon sérült beteg.

A magyarországi helyzet, statisztikai eredmények bemutatása: Betegbiztonsági kérdőív által (kitöltők: 411 fő).

Mit tehet a beteg és szervezete – beteg-együttműködés: Gyógyszerszedés intenzitása, időtartama, terápia és annak szabályainak betartása, a beteg és az egészségügyi szakember közös megállapodásában rögzített cselekvési terv követése a gyógyszerszedés és az életmód területén, gyógyszeradag nélküli időtartam, azaz a terápiás szakasz meghatározása.

Az egészségügy legtöbb problémája visszavezethető a társadalom attitűdjére

Nagy arányban okoz nehézséget az információ feldolgozása, alkalmazása: Sokaknak gondot jelent az egészségügyi rendszerben tájékozódni, Bár objektíven megértik a preventív viselkedés hasznát, azt mégsem képesek saját magukra vonatkoztatni! Mivel nem képesek saját magukra vonatkoztatni a megszerzett információkat, kicsi az esély a cselekvésre, például életmódjuk megváltoztatására!

Betegjogok és információ, mint a betegbiztonság összetevői: Statisztikai adatok

A kommunikáció: A kommunikáció jelentősége, kommunikációs interakciók: Szervezeti egységek / a feladat jellege szerint és résztvevők szerint.

Az orvos – beteg közti kommunikáció általános problémái: A figyelem hiánya vagy a beteg elbeszélésének idő előtti megszakítása. Orvosi terminológiák vagy szakzsargon használata. Érdeklődés vagy részvét hiánya, a beteg véleményének figyelmen kívül hagyása, a beteg kommunikációs korlátainak figyelmen kívül hagyása (pl. idegen nyelv, nagyothallás). Annak elmulasztása, hogy ellenőrizze, a beteg megértette-e az átadott információt, a beteg elérhetőségének, vagy idejének hiánya. (ABC of patient safety, BMJ Books, 2007)

Mikor mossunk kezet? (WHO): tanácsok

A kórházi fertőzések elkerülésében a látogatóknak is van szerepe!


RÉSZLETEK HALMOSI ÁGNES (VEZETŐ GYÓGYTORNÁSZ B.I.K), MELLKASI TÁGULÁS ÉS MÁS MÉRÉSEK CÍMŰ ELŐADÁSÁBÓL


A gerinc mozgásterjedelmének vizsgálata: tanácsok otthoni mérésekre.

Szakorvosi mérések: Optimális mellkasi kitérés, oldalhajlás, ujj-talaj távolság mérése, fal-occiput távolság, Domján-féle laterálflexió mérése, Mennel jel.

Timed Up & Go (TUG) teszt.

Egyéni torna felülvizsgálatának időközönkénti fontossága.

Hogyan üljünk helyesen a széken.


DR. MAJTÉNYI SÁNDOR ELNÖKI BESZÁMOLÓJA A 2016. ÉVI TEVÉKENYSÉGRŐL ÉS A MÉRLEGRŐL (Részletes információk az Üvegzsebben vagy itt) ÉS VEZETŐSÉGVÁLASZTÁS

 

Az eddigi vezetőség mandátuma lejárt, új vezetőségi tagok bemutatkozása, megválasztása szavazással.

Az új vezetőség (a fotón balról-jobbra): dr. Szabóné dr. Szilágyi Mónika (vezetőségi tag), Skultéty Sándor (titkár), Dr. Majtényi Sándor (elnök), Pálfi Zoltán (pénztáros), Iványosi-Szabó Márta (vezetőségi tag).


RÉSZLETEK ROJKOVICH BERNADETTE OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS, MELLÉKHATÁSOK JELENTÉSE CÍMŰ ELŐADÁSÁBÓL

 

Egy orvos számára a beteg klubok támogatása, illetve a betegekkel való beszélgetés a legfontosabb dolog.

Ha elég korán felismerjük a betegséget, nem alakulnak ki súlyos elváltozások. Az orvos nem meggyógyítja ezt a betegséget, hanem jól tudja kezelni. Fontos az orvos beteg kommunikáció megfelelő működése.

Hogyan lehet jó állapotba hozni a betegséget?  Fizikoterápiával és gyógyszerrel. A bechterew betegséget nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel és biológiai terápiával kezeljük.

A gyógyszer lényege, hogy ne ártson, hanem jótékony legyen.

Lényeges, a beteg kívánságának tiszteletben tartása, azaz, hogy mit is szeretne, mi számára a legfontosabb, az elsődleges. Pl. elsődlegesebb a fájdalom mentesség, vagy számára a laza gerinc fennmaradása hosszabb távon fontosabb.

Nehéz az igazságosság kérdése: Hosszú várólistás beteg, sürgős eset, a rendelésen régóta várakozó betegségét súlyosnak érző beteg stb… Nehéz dönteni, melyikük élvez valójában elsőbbséget egy rendelésen. Lényeges az, hogy a betegek egymást is megértsék.

Egyre jobb gyógyszereket szeretnénk a kutatómunkáinkkal. Olyan lenne a legjobb, amely meg is gyógyítja a betegséget, de legalább a tüneteket javítsa, fájdalmat csökkentse. A legnagyobb csodagyógyszer a torna a bechtereweseknek, ezt azonban, ha receptre felírnánk, a betegnek kellene beváltania otthon. Ez akadályozza meg a legjobban a gerinc elmerevedését. Fontos a munkaképesség fenntartása.

Nem szteroid gyulladáscsökkentők (kis molekulák), mint pl. az aszpirin az emberi szervezetben nem fordul elő. Az Aszpirin természetes anyag, nyírfakéregből vonták ki.

A betegségeket igyekeznek ma célzottan kezelni.

2008-ban a leginkább fogyó gyógyszerek a kis molekulájú nem szteroid gyulladáscsökkentők voltak. Laboratóriumi célzott vizsgálatokkal megvizsgálják a betegség kialakulását, azt próbálják meg blokkolni, pl. biológiai terápiás szerekkel. 2014-ben már ezek a szerek vezettek. Megpróbálják utánozni a szervezetben zajló folyamatokat; ilyenek a TNF alfa gátlók.

A terápiás lépcső betartása fontos! Ha nem szükséges, akkor nem kell a legerősebb szerig menni. Első terápiás lépcső a nem szteroid gyulladáscsökkentők, második lépcső a biológiai terápiás szerek. A terápiás lépcső függhet a betegség súlyosságától is és a személyre szabottság is éppen ezért nagyon lényeges. A biológiai terápia erősebb betegkövetést igényel. A biológiai terápiás szerek nagyon hatásos készítmények.

Aszpirin, kismolekula, 21 atomból áll, ezzel szemben a biológiai terápia nagy molekulájú fehérje (injekció bőr alá, vagy vénásan).

Sajnos mellékhatásokkal is számolni kell.

Fokozatok: Nagyon gyakori, nem gyakori, ritka, nagyon ritka

Ha a nagyon gyakori mellékhatás súlyos, akkor a gyógyszer nem kerül forgalomba.

Ismerünk-e minden mellékhatást ugyan? Minden beteg más, ezért is fontos a betegkövetés, hiszen nem tudhatunk, nem ismerhetünk minden mellékhatást.

A gyógyszer a bevezetése előtt szigorú vizsgálatokon, tesztelésen megy keresztül. A betegek sokat segíthetnek, ha részt vesznek ilyen kísérleti programokban.

Nem minden mellékhatásra derül fény, ezek a mellékhatások az úgynevezett nem várt mellékhatások. Ezeket és a súlyos mellékhatásokat is jelenteni kell. Mi is jelenthetjük az OGYI-nak, ők pedig továbbjelentik az európai gyógyszerügynökségnek. Ugyanez történik Amerikában is, ezért „összefutnak” az adatok.

Szükséges figyelni a gyógyhatású készítményekre is, hiszen allergizálhatnak. Alaposan meg kell vizsgálni a körülményeket, azért, hogy egy-egy mellékhatás valóban az alkalmazott gyógyszertől alakult-e ki.

Nem szteroid gyulladáscsökkentőket gyomorvédővel együtt kell szedni.

A biológiai terápia a fertőzések számát minimálisan emeli. A Tbc-re sajnos hajlamosít. Ritka a Tbc, de ezért fontosak a terápia előtt az előszűrések és a terápia alatt a szűrések.

Jelenteni kell a mellékhatásokat. Ha ismerjük a kockázatokat, akkor tudunk egy tervet készíteni arra, hogy azt hogyan csökkentsük, vagy hogyan előzzük meg.

Tudjuk, hogy a Tbc gyakrabban előfordulhat biológiai terápia alkalmazásakor, ezért a terápia előtt szükséges a mellkas röntgen, tüdőgyógyászati vizsgálat, vérvizsgálatból Quantiferon teszt (régen Mantoux próba: bőrteszt).

Jelenteni lehet a mellékhatásokat az OGYI honlapján!

 

 

A mellékhatás bejelentését háziorvosunkra is bízhatjuk.

Leírások

A betegtájékoztatók tartalmazzák a fontos mellékhatások felsorolását.

Az alkalmazási előírat az orvosok részére áll rendelkezésére. Vannak még technikai leírások, pl. hogyan kell beadni a biológia terápiás szert (betegoktatással foglalkozó nővér is segítséget nyújt ebben), ezek a betegek részére rendelkezésre állnak.

Fontosak a betegklubok, az ismeretszerző, oktató beszélgetések. Kérdezz-felelek orvos beszélgetések.

Dr. Majtényi Sándor kiegészítése: Az egyesület nem ad tanácsokat a betegek számára konkrét gyógyszer szedésére! A betegnek az orvoshoz kell ez ügyben fordulnia.

Célunk elsősorban felvilágosítani a betegeket, segíteni az orvosokat a betegek tájékoztatásában, pl. a honlapunkon található információkkal. A betegeknek önkéntesen is részt kell vállalniuk a tájékozódásban. 


RÉSZLETEK PROF DR. GÉHER PÁL, TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR, A BIOHASONLÓ GYÓGYSZEREKKEL KAPCSOLATOS FRISS HÍREK CÍMŰ ELŐADÁSÁBÓL

Mi is az a biohasonló szer?

Előzményként:

GENERIKUMOK: (A patikus más gyógyszert ad, mint amit felírt az orvos.)

Pl. Voltaren és társai: Diclac, Diclofenac stb.

Teljesen azonos szerkezetűek.

Ugyanaz a hatóanyag számos formában van jelen. Különbség a néven a küllemen kívül a vivőanyag lehet. Van, amelyikben vivőanyagként laktóz van, ezt laktóz érzékenyeknek nem lehet adni. Ezek az úgynevezett generikumok.

Egy új gyógyszer a piacra kerülése után kb. 20 évig szabadalommal védett. A szabadalom lejárata után azok a vállalatok forgalmazhatnak azonos hatóanyag tartalmú terméket, akik megfelelnek bizonyos szigorú feltételeknek. Az eredeti gyógyszerrel azonos hatóanyag tartalmú és összetételű gyógyszereket nevezzük generikus gyógyszereknek. A generikus gyógyszerek tehát pontos másai az eredeti szernek.

Ezzel szemben a biológiai szereket (óriási, ezerszer akkora molekula) biotechnológiai úton állítják elő. A kis molekulákhoz képest az antitestek nagyobb és bonyolultabb molekulák.

Nagyon hasonló szerkezetűek! Nem azonosak, hanem hasonlóak!

Genetikai anyagot ültetnek be pl. patkánysejtekbe (direkt erre a célra izolált). Ezekbe a sejtekbe beépült genetikai anyag elkezdi termelni a kívánt molekulát. Az elkészítése titkos, saját módszerrel előállított, csak a végeredményt ismerhetjük meg.

Gyógyszerügynökségek:

EMA: Európai Gyógyszerügynökség, a gyógyszereknek a regisztrációja centralizáltan folyik.

FDA: Amerikai Gyógyszerügynökség

WHO: Egészségügyi Világszervezet, Genf

Ezek a szervezetek határozták meg azt, hogy mikor tekinthető egy készítmény biohasonló szernek. Ők dolgozták ki a szerekre vonatkozó hatósági előírásokat és szabályozást. Magyarországon az EMA szabályai a kötelezőek.

Biohasonló szerek előállításának fázisai:

A fázis I. vizsgálat során első alkalommal próbálnak ki egy új gyógyszerhatóanyagot emberen. Ebben a szakaszban egészséges önkéntesek vesznek részt (jellemzően medikusok). Vizsgálják, hogy mi lesz a sorsa a molekulának a szervezetben, azaz hogyan oszlik el a hatóanyag a szervezetben, mekkora dózist visel el a szervezet, azonosítják a lehetséges mellékhatásokat, megítélik a biztonságosságot stb… (a vizsgált hatóanyag farmakokinetikája)

A fázis II. vizsgálatokban kis létszámú önkéntes betegeken vizsgálják, hogy az adott gyógyszerhatóanyag valóban alkalmas-e a betegségük gyógyításra (hogyan hat, van-e egyáltalán hatása, ha van hatás, akkor érdemes csak továbblépni), illetve az optimális dózist is keresik (további csoportokra osztva a beteget).

A fázis III. vizsgálatok során nagyobb számú betegcsoporton vizsgálják a kiszámolt dózisokat, a készítmény biztonságos alkalmazhatóságát, a hatásosságot, követik a mellékhatásokat. a komolyabb mellékhatások is kiderülhetnek.

A fázis IV. vizsgálatok során a forgalomba került gyógyszert összehasonlítják más gyógyszerekkel, vizsgálják, hogy hosszú távon mennyire hatásos és biztonságos és vizsgálják az esetlegesen fellépő ritka mellékhatásokat is.

Ezek után kerül a hatóságokhoz engedélyeztetésre.

A generikum olcsóbb, hiszen azok előállításánál nem kell minden fázist megismételni.

A biohasonló másolat hatásában azonos, ugyanazt tudja, mint az eredeti molekula.

 

Magyarországon az első biohasonló szer az INFLIXIMAB (CT-P13)

(originális szer: Remicade)

Az infliximab a fázis I. és a fázis III. vizsgálatokban az eredeti Remicade termékkel egyenértékűséget mutatott a Bechterew-kór kezelésében. 

Fejlesztés alatt van az adalimumab és a többi biológiai terápiás szer biohasonló változata is.

 

Fogalmak:

Extrapoláció:

Példával: ha az originális készítmény több betegségre kapott engedélyt, és a másoló ezekből a betegségekből egyre bebizonyítja, hogy hatásos, akkor mindegyik betegség kezelésére használhatják majd. Az orvosok egy része nem ért egyet ezzel.

Helyettesíthetőség:

Példával: Az originális szert írta fel a szakorvos, adhatnak-e helyette biohasonlót? Adhatnak!

Cserélhetőek-e össze-vissza a szerek?

Példával: Originális után biohasonló, majd újra originális szer adása: Nincs egyértelmű tudományos álláspont erről. Európában ez orvosi utasítás függő.

Lehet-e a beteget kötelezni arra, hogy az eredeti szerről biohasonlóra váltson: Az egyes országok ezt maguk dönthetik el, általában nem a kötelezés mellett voksoltak az országok. Kivételt képez Norvégia, ott kötelező váltani eredetiről biohasonló szerre. Hazánkban nincs állásfoglalás erről.

A WHO javaslata: a biohasonló szerek elnevezésnél a készítménynév mellé további 4 jegyű szám feltüntetése (nincs eldöntve).

Árcsökkenés:

A biohasonló szerek bevezetésével az eredeti szerek ára is csökken a verseny miatt. Az így nyert állami bevételből érdemes lenne további betegeket bevonni a kezelésekbe.


RÉSZLETEK DR. FEJÉR TIBOR FŐORVOS, BECHTEREW ÉS LELKI EGÉSZSÉG CÍMŰ ELŐADÁSÁBÓL

Egészség: Teljesség

A világosság és a sötétség a teljesség egy része.

Irodalmi idézetek az előadásából:

  • Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra. (Weöres Sándor: A teljesség felé / részlet)
  • Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj. (Radnóti Miklós
    Nem tudhatom /részlet)
  • … a test úrnője a lélek, s nem lehet a test ép, hol beteg a lélek, amilyen az úrnő, olyan a szolgáló s fordítva is áll az i n c o r p o r e  s a n o… (Babits Mihály, részlet) /Mens sana in corpore sano: Ép testben ép lélek
  • A lélek az, ami megelevenít, a test nem használ semmit (János evangéliuma, Ján 6:63)

További fotók:

A Walk Your A.S. Off 2017 jegyében sétáltunk is:

 

A beszámolót írta: Iványosi-Szabó Márta

Fotók: Pintér Patrícia, Iványosi-Szabó Márta

 

 Felhasznált irodalom:

Pogány G. Betegbiztonság, egészségértés, ppt. előadás anyag

 

előző oldalra vissza