SPA és a D vitamin

A D vitamint általában csontvédő-építő vitaminként ismerik. A kutatások szerint a közép-európai népesség felének nem elegendő a D-vitamin-szintje. Különösen a bechterewesek számára fontos a D vitamin megfelelő szintje.

Testünk a D vitamint elővitaminból hozza létre a máj és a vese normális működése esetén.

Dr. med. Gudrun Lindt-Albrecht hosszú, a legújabb kutatások eredményét bemutató cikket teljes egészében nem, csak vázlatosan tudjuk közölni.

Ebben a bonyolult folyamatban fontos szerepet játszik a napsütés is, pontosabban az UV sugárzás. Ezt a vitamint a tápanyagokból is felveheti a szervezet, különösen a tengeri halakból. A norvégek, és az eszkimók étrendje megfelelő mennyiséget tartalmaz. A D vitamin vérbeli szintjének megállapítására szolgáló jelenlegi laboratóriumi mérések elég pontatlanok. A megfelelő szint értéke: 75-100 nmol/l. A 25 nmol/l már súlyos hiányt jelent.

A D vitamin szerepe az emberi testben:

1.A csontrendszerre azért fontos, mert A D VITAMIN SZABÁLYOZZA A KALCIUMFELVÉTELT a belekben, de megakadályozza, hogy a vizelettel túl sok kalcium ürüljön. Érthető, hogy a vitaminhiány a csontritkulás rizikóját növeli.

2.Az izomzatra gyakorolt hatása abban rejlik, hogy segíti az izmok összehúzódását, az idegrendszer és az izmok közötti koordinációt, csökkenti ez által az elesés kockázatát. Tehát csökken a csonttörés veszélye.

3.Az immunrendszere gyakorolt hatás az úgynevezett receptorokon keresztül történik. Az emberi testben sok helyen, így a fehér vértestekben is kimutatták a hatását. A fehér vérsejtek autoregulativ (a gyulladást korlátozó) hatását a D vitamin elősegíti. A kutatások igazolták, hogy a gyulladásos-reumatikus betegségekben szenvedők többségénél kimutatható a D vitamin hiánya. Sok tanulmány kimutatta, hogy a csontokon, az ízületekben, az izomzatban jelentkező fájdalmak összefüggenek a D vitamin hiányával. A bechterew-kórra vonatkozó vizsgálatok még hiányosak, de az összefüggést a sklerozis multiplex, Morbus Chron, a diabetes mellitus esetében már regisztrálták.

4.Szív- és érrendszeri megbetegedések estén is gyakran kimutatható a D vitamin hiánya. A hiány esetén gyakrabban jelentkeznek krónikus szív- és érrendszeri betegségek. A halálozási arány is magasabb, mint egyébként. A D vitamin kihat az érrendszer belső falának sejtjeire, az erek izomzatára, a vérzsírra és a megfelelő mértékű véralvadásra. A megfelelő D-vitamin-szint ezért védelmet nyújt a trombózis, szívinfarktus és gutaütés ellen. Mindezek azért fontosak, mert a bechterewesek körében e betegségek gyakoribbak, mint különben.

5.Rákos megbetegedések is összefüggést mutatnak a krónikus D-vitamin-hiánnyal. Ilyenek: végbélrák, prosztatarák, méhrák, hasnyálmirigyrák és legfontosabbként a tüdőrák olyanok, amelyeknél tapasztalható, hogy annál gyakoribbak, mennél alacsonyabb a D-vitamin-szint.

6.Idegrendszer és az agy működését is befolyásolja a súlyos D-vitamin-hiány.

A D VITAMIN ELŐÁLLÍTÁSA KÉTFÉLE MÓDON LEHETSÉGES:

Ha az arcot és a karokat napi 10-30 percre éri az UV sugárzás, akkor ez az április-szeptember időszakban elegendő a megfelelő mennyiségű D-vitamin képzéséhez. A bőrrák (melanoma) veszélye miatt sokan nem mernek a napra menni. Megfelelő egyensúlyt kell találni, ne kerüljük a napsütést, de ne vigyük túlzásba a napozást sem.

A D-vitamint táplálékkal is felvehetjük. A 65 év alattiaknak napi 5μg=200 IE, idősebbeknek 400 IE mennyiség javasolt, ha rendszeresen tartózkodunk a szabadban. A szabadban tartózkodás hiánya esetén 3-4-szer nagyobb mennyiség szükséges. Ezt a mennyiséget kizárólag a táplálékból felvenni elég nehéz, kivéve, ha a norvégok vagy az eszkimók táplálkozása szerint élünk. Néhány példa az 1000 IE tartalomra: 7-8 dkg hering, 8dkg sprotni, 25-30 dkg főtt lazac, 10-15 dkg füstölt lazac, 2 kg gouda sajt, 6-12 l tej.

Végezetül megállapítható, hogy magunk döntünk arról, hogy naponta eszünk-e halat. Emellett legalább ilyen fontos, hogy naponta sporttal és mozgással töltsünk időt a szabadban. Októbertől márciusig fontos a bechterewesek számára a D-vitamint tartalmazó táplálék-kiegészítő fogyasztása, amennyiben a veseműködés rendben van. A kezelőorvossal kell a megfelelő étrendet és a D-vitamin bevitelt tisztázni.

előző oldalra vissza