Videók

SpA betegtájékoztató videó 15 percben, magyar nyelven:

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=r02KV9ylvto


Dr. Szántó Sándor kisfilmjei a betegségről (2011):

Átfogó magyar videósorozat a betegségről, amelyben sok kérdésre kaphatunk választ, és szakember világosít fel bennünket.

Spondylitis Ankylopoetica, röviden SpA vagy más néven Bechterew-kór gyulladásos reumatológiai kórkép, mely a gerinc ízületeit betegíti meg. Tartósan fennálló deréktáji fájdalmat okoz. Hosszú ideig való kezelés nélküli fennállása a gerincet elmerevíti, jelentősen rontva a betegek életminőségét és munkaképességét.


A betegség fogalma: A betegség pontos oka nem ismert. A HLA-B27 antigén jelenléte hajlamosít a betegség kialakulására, de nem feltétlenül jelenti a megbetegedést – környezeti tényező hatására minden 100-200. esetben aktiválódik a betegség.


Tünetek: Fiatal felnőttkorban, 15-45 éves kor között jelentkezik, férfiakban gyakrabban. Első jelei közül a legtipikusabb a legalább 3 hónapja fennálló, mozgásra enyhülő, nyugalomban/ éjszaka/ágymelegre fokozódó háti és deréktáji fájdalom. Mellkas légvételre fokozódó fájdalma, abroncs-szerű érzése társulhat. Térd, boka és csípőtájéki íntapadási helyek fájdalmas gyulladása megjelenhet. Szemgyulladás, gyulladásos bélbetegség és psoriasis/pikkelysömör társulhat a betegséghez.


Diagnózis: A bizonytalan kezdeti tünetek miatt a betegség diagnózisa gyakran éveket késik. A korai felismerés a sikeres kezelés alapja. Egyszerű fizikális vizsgálatok segítik a felismerést: szacroiliakalis ízületek nyomásérzékenysége, csípőlapátok összenyomásakor jelentkező fájdalom, az ágyéki gerinc mozgásbeszűkülésének és a légzési kitérés csökkenés centiméterrel végrehajtható meghatározása.


Képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok: Röntgen és MR-vizsgálat segít a szacroiliakalis ízület gyulladásának és elváltozásának igazolásában. A röntgen csak az előrehaladott, az MR a korai betegség szakaszt is kimutatja. Összecsontosodott gerinc előrehaladott SpA-ban a bambusznád gerinc. Olyan laboratóriumi vizsgálat, mellyel a betegséget egyértelműen igazolni lehetne nincsen. A HLA-B27 antigén kimutatása segítheti a diagnózist. A gyulladás súlyosságának meghatározására az akut fázis paraméterek szérumszintjeinek meghatározása alkalmazható.


Terápia: Terápiában fontos a beteg együttműködése, aktív részvétele, felelőssége saját kezelésében.
A terápia gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelésre osztható. A nem gyógyszeres kezelés legfontosabb része a rendszeres gyógytorna. Célja a gerinc és más érintett ízületek mozgékonyságának fenntartása. Gyógytornásznak kell betanítania, időnként ellenőriznie és aktualizálnia. Egyéb fizikoterápiától a fájdalomcsillapításon kívül más hatás nem várható. Gyógyszeres kezelés: nem-szteroid gyulladáscsökkentő tartós, teljes dózisban történő alkalmazása. A hosszantartó kezelésnek a mellékhatásai lehetnek, pl. gyomorfájás. Bázisterápiás szerek (pl: metotrexát, kortikoszteroid) nem hatásosak a gerincgyulladásban, mellékhatásaik miatt nem javasoltak SpA-ban. Egyéb ízületek gyulladására a szulfaszalazin alkalmazható, de ettől nem várható a gerinc fájdalmának javulása.

A biológiai terápiás kezelések forradalmi változást hoztak az SpA kezelésében. A kórkép kóros folyamatába célzottan avatkozik be egy korszerű, biotechnológiai úton előállított molekula segítségével. Elméleti alap a TNF-alfa központi szerepe a gyulladásos folyamat kialakulásában, fenntartásában. Gyakorlat igazolta a kedvező feltételezéseket.


TNF-alfa gátló kezelés alkalmazhatósága: Szakmai kollégium ajánlásának megfelelően csak biztos diagnózis és a korábbi non-szteroid gyulladáscsökkentő kezelés hatástalansága esetén alkalmazható biologikum az SpA kezelésére.


Biológiai kezelés: Biológiai terápiás kezelésről akkor beszélünk, ha a betegség kialakulásában központi szerepet játszó folyamatot blokkolunk egy céltudatosan előállított gyógyszer, biotechnológiai úton létrehozott makromolekula segítségével. Ezek a gyógyszerek alapjaiban változtatták meg az SpA kezelését, jelentősen javítva a betegek életminőségét és munkaképességét. Reumatológiai megbetegedésekben az egyik legfontosabb célpont a TNF-alfa, mely karmesterként vezényli a sejtek működését, így kiiktatása jelentősen csökkenti a betegség aktivitását és megakadályozza a visszafordíthatatlan eltérések kialakulását.


Szómagyarázat:

Reméljük hasznosnak találta a videókat.

 

előző oldalra vissza