SPA diagnózis

Az 1962-ben nyilvánosságra hozott római kritériumokban és az 1966-ban megjelent New-York kritériumokban az a közös, hogy csak a súlyos lefolyású bechterew-kór felismerésére voltak alkalmasak.

Európában világosan megkülönböztették a Spondylitis ankylosanst és a rheumatoid artritiszt. Amerikában a New-York kritériumok bevezetésével vált világossá a két betegség közötti különbség.

Több évtizedes kutatómunka után 1973-ban jelentős felismerések hoztak előrelépést a betegség mechanizmusának megértésében és a kezelésben. Felismerték, hogy

  • az izomtapadási helyek fontos szerepet játszanak,
  • egyes családokban gyakran lép fel az SpA, tehát egy örökölhető tényező is fontos szerepet játszik.
  • az örökölhető HLA-B27 gyakran összefügg az SpA-val.

A módosított New-York kritériumok (1984), a CT (komputertomográfia), az MRT (mágnes-rezonancia-tomográfia) megkönnyítették a betegség felismerését, de a korai diagnózis még nem volt lehetséges. A betegség korai stádiumában sem a meszesedés, sem a gyulladás nem ismerhető fel a röntgenfelvételen. Egyes betegek hosszú évek során sem jutnak oda, hogy a gerincen vagy a keresztcsont ízületeken képalkotó eljárással kimutatható lenne az elváltozás.

A Németországban 2000-ben elvégzett felmérés kimutatta, a képalkotó eljárással még ki nem mutatható Spondylitis ankylosans páciensek és a diagnosztizált bechterewesek a fájdalmak, az életminőség és a terápia-igény szempontjából egyformán érintettek. Hogy a még nem diagnosztizáltak mikor vagy egyáltalán eljutnak-e a röntgenképen diagnosztizálható stádiumba, azt még nem lehet megmondani.

Az idejében diagnosztizált reumatikus betegségek többsége gyógyítható volna, ha felismernék a kezdeti tüneteket. Az idejében diagnosztizált reumatikus betegségek többsége – számos új terápia révén – immár gyógyítható volna, csakhogy az orvosok nem mindig ismerik fel a kezdeti tüneteket, mondta Dr. Bálint Géza, az orvostudományok doktora, a Csont és Ízület Évtizede nemzeti koordinátora, a Csont és Ízület Évtizede Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Ízületi Betegek Világnapja kampánynyitóján.

(Forrás: Ízületi betegek inkognitóban [origo] egészség 2005. október 14., péntek)

Az ASAS (Assessment of SpondyloArtritis International Society) http://www.asas-group.org/mission-statement.php

honlapján újdonságként bemutatott diasorozat egyik képe (2010. áprilisi frissítéssel) korai diagnózis lehetőségeit mutatja be. A 649 beteg bevonásával végzett vizsgálatok találati pontossága a képalkotó sacroileitis esetén 97,3%, a HLA-B27 pozitív betegek esetében 84,4%. Minden beteg 45 évesnél fiatalabb volt, és legalább 3 hónapja fennállt a hátfájdalom. A HLA-B27 pozitívaknál, akkor diagnosztizálható az axiális SpA, ha a következők közül legalább még két kritérium fennáll:

  • gyulladásos jellegű a hátfájdalom (elsősorban az éjszaka 2. felében, pihenésre nem, de mozgásra enyhülhet),
  • Artritis (izületi gyulladás), Enthesitis (sarokfájdalom, vagy más íntapadási fájdalom), Uveitis (szivárványhártya-gyulladás), Dactylitis (kolbászujj ), Psoriasis (pikkelysömör), Chron betegség vagy coliolitis ulcerosa (gyulladásos bélbetegség), jó terápiás válasz NSAID-ra, SpA a családi anamnézisben, emelkedett CRP (vérsüllyedés 30 mm/h fölött).

Idézet:

„Hogy csak egy példát mondjak, a modern laboratóriumi és képalkotó eljárásoknak köszönhetően a korábbi lehetőségekhez képest jóval hamarabb diagnosztizált biológiai vagy bázisterápiával kezelt sokízületi gyulladásos, illetve a Bechterew-kóros betegen már nem alakul ki deformitás”.

(Forrás: Orvosportré, A csontok és ízületek évtizedei: Beszélgetés dr. Bálint Géza reumatológus főorvossal 2010. augusztus 12. csütörtök, 14:01 Dr.Info / Komornik Vera)


További hasznos ide vonatkozó előadás anyagok (Diagnosztizálásról még, Klasszifikációs kritériumokról (ASAS), családi halmozódásról, stb.) :

  • Dr. Szántó Sándor

Spondyloarthritisek felosztása, az új ASAS kritériumrendszer

DE OEC, Reumatológiai Tanszék / 2013.10.01. Szeminárium

Előadásanyag

  • Dr. Szántó Sándor

Teljes élet SPA-ban, új reumatológiai kezelési lehetőségek

Debreceni Egyetem, Orvos-és Egészségtudományi Centrum

Reumatológiai Tanszék

Előadásanyag

  • Dr. Géher Pál

Spondyloarthritisek új klasszifikáció, új terápia

Előadásanyag

előző oldalra vissza