Gyógyszeres kezelések

A gyógyszeres kezelés célja a gyulladás csökkentése, ezáltal a fájdalom megszüntetése, és a mozgásterápia lehetőségének megteremtése.

1.FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK, GYULLADÁSGÁTLÓK

Elsősorban a nem szteroid gyulladáscsökkentők adása javasolt. Nem szteroid gyulladáscsökkentők a gyulladás kiváltásában fontos szerepet játszó prosztaglandinok termelődését gátolják, egy enzim, a ciklooxigenáz működésének gátlása révén. Sajnos ennek az enzimnek a gátlása nem csak a kívánt gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatást eredményezi, hanem egyrészt a szervezet öngyógyításához szükséges gyulladást (pl. sebek), másrészt egyes élettani folyamatokat (pl. vérnyomás szabályozása) is befolyásolja. Ezért még a legkorszerűbb szerek (COXIB-ok) adása mellett is előfordulnak mellékhatások.

Annak ellenére, hogy ezeket a gyógyszereket széles körben használják és biztonságosak, mégis a hosszantartó adagolás során mellékhatások fellépésére számítani lehet. Azaz ezeket a szereket is célszerű orvosi ellenőrzés mellett szedni. A mellékhatások egy része klinikai tüneteket (pl. gyomorpanasz, fejfájás, stb) okoz, de egy másik része hosszú ideig csak a laboratóriumi eltérés észlelhető (pl. máj- vagy vesekárosító hatás). A nem szteroid gyulladáscsökkentők egy része ma már orvosi recept nélkül is kapható. A nem szteroid gyulladáscsökkentők a betegek felének esetében hatékonyan csökkentik a mérsékelt súlyosságú panaszokat. Amennyiben nem elegendő a hatásuk, akkor egy másik nem szteroid gyulladáscsökkentő adására kell áttérni, mert azonos hatásmechanizmusuk ellenére az eltérő kémiai szerkezetből adódóan különbségek lehetnek hatásukban. Körülbelül két hét alatt eldől, hogy egy adott nem szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyag kifejti-e kedvező hatását.

Amennyiben nem elég hatékonyak a nem szteroid gyulladáscsökkentők, akkor a szimpla fájdalomcsillapítókat kell adni. Ezeknek egy része recept nélkül kapható fájdalomcsillapító, másik része receptre kapható. Ezeknek a szereknek is van veszélye, ritkán vérképzőszervi eltérést okozhatnak, olykor álmosságot, fáradtságérzést váltanak ki. Azaz e szereknél is szükséges rendszeres orvosi ellenőrzés.

Mi az Ön teendője?

NEM SZTEROID GYULLADÁSCSÖKKENTŐK EGYMÁSSAL NEM KOMBINÁLHATÓK. Ezért soha ne szedjen egyidőben kétféle készítményt! Vonatkozik ez a recept nélkül kapható gyógyszerekre is.

Tájékoztassa orvosát, ha recept nélkül is kapható gyógyszert szed!

A nem szteroid gyulladáscsökkentők leggyakoribb mellékhatása a gyomor-, bélrendszert (kevésbé feltűnő panaszok: gyomor fájdalom, esetleg fekete széklet) és a keringési rendszert (kevésbé feltűnő panaszok: mindkét boka duzzanata, gyakoribb és több vizelet éjszaka, terhelhetőség csökkenése, a testsúly gyors növekedése) érintik.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők a gyógyszer alkalmazási előiratában megadott adagolásban fejtik ki maximálisan hatásukat, a dózis további emelése a mellékhatások fokozódásával járhat, de a terápiás hatást nem fokozza.

Helyileg adott injekciók

A betegség része az íntapadási helyek, ritkábban az ízületek gyulladása. Ilyenkor a megbetegedett anatómiai struktúra helyi/lokális injekciója javasolt. Ezt az adott terület megtisztítása (sterilizálás) után a konkrét területre adott injekcióval végzi orvosa. Az injekció erélyes gyulladáscsökkentő kortikoszteroidot, és ha szükséges fájdalomcsillapítót (lidocain, novocain, stb) tartalmaz. Általában ugyanarra a helyre 2-3 injekciónál többet belátható időn belül (2-3 hónap) nem alkalmazunk. A helyileg alkalmazott kortikoszteroid injekciónak általános hatása van (a vércukor szintjének emelése, a vérnyomás emelése, stb), de ez általában minimális mértékű.

Mi az Ön teendője?

Lázas állapotban, fertőző betegség fennállása esetén kockázatos a lokális injekciót beadni, ezért ilyen tünet esetén ezt jelezze az injekciót fontolgató orvosának.

A beadott injekció helyét a későbbi fertőzés elkerülése végett orvosa kötéssel védi. Ezt a kötést vagy leragasztást néhány órán át célszerű fennhagyni. A lokális injekció helyét a szúrás után 6-8 óra múlva szabad csak lemosni, de hosszan áztatni (pl. fürdés) csak még hosszabb idő elteltével szabad.

Amennyiben az injekció helyén fájdalom, érzékenység netán bőrpír vagy duzzanat lépne fel, azonnal jelentkezzen orvosánál (vagy az ügyeleten). Ugyancsak azonnal keresse fel orvosát hidegrázás, láz, rossz közérzet jelentkezésekor is. Ezek ugyanis felvetik a ritkán előforduló fertőzés bekövetkeztének lehetőségét, ahol a mielőbbi diagnózis és kezelés súlyos állapot kialakulását előzheti meg.


2. BIOLÓGIAI TERÁPIA

Amennyiben a nem szteroid gyulladáscsökkentők nem elég hatékonyak, vagy mellékhatás miatt nem adhatók, de a betegség aktivitása magas, akkor indokolt a legújabb terápiás lehetőség, a biológiai kezelés alkalmazása.

A biológiai terápiában alkalmazott gyógyszerek eltérnek a hagyományos kémiai úton előállított gyógyszerektől. Ezek a szerek a szervezet saját, gyulladás kiváltásában és fenntartásában kulcsfontosságú fehérjék ellen hatnak. A biológiai terápiás szerek fehérje természetű anyagok. Elkészítésük speciális nanobiotechnológia alkalmazásával történik. A biológiai szerek fehérjéi vagy teljesen azonosak az emberi fehérjékkel (100% humán) vagy emberi és állati fehérje kombinációja (kiméra). Ezek a fehérjék vagy a szervezet fehérjéivel szemben mesterségesen kialakított ellenanyagok, vagy a szervezetben eredetileg is meglévő fehérjéket semlegesítő anyagok másolatai.

SpA-ban jelenleg a TNF-alfa gátló biológiai terápiás szereket alkalmazzuk. Más fehérjék elleni biológiai terápia (pl. IL-1- vagy Béta-sejt elleni kezelés, stb.) amely reumatoid artritiszben bevált, sajnos hatástalanok SpA-ban.

A biológiai terápia alkalmazásának szigorú feltételei vannak.

Bizonyos kísérő betegségek fennállása esetén NEM adható biológiai terápia, mert jelentősen ronthatja ezen betegségeket. Ezek a betegségek a következők:

 • Mindenfajta fertőzés, még olyan is, amely nem okoz tüneteket.

Természetes védekezésünk biológiai terápiás szerekkel történő gátlása ezeket a gyulladásokat fellobbanthatja. Ezért szükséges a kezelés megkezdése előtt a gócvizsgálatok elvégzése (nőgyógyászati, urológiai, fogászati, gégészeti, hasi szervek).

 • Különösen veszélyes, ha tuberkolózisra (TBC) fogékony személy kap biológiai terápiát. Ezért a kezelés megkezdése előtt ennek lehetőségét ki kell zárni. Ezt szolgálja a Mantoux bőrpróba vagy a Quantiferon teszt elvégzése, a mellkas röntgen és a tüdőgyógyászati konzultáció. Természetesen a kezelés során is fokozottan figyelni kell a tbc veszélyére (rendszeres mellkas röntgen).
 • Bizonyos idegrendszeri és autoimmun betegségek (sclerosis multiplex, amyotrophiás lateralsclerosis, lupus, scleroderma) esetén szintén nem adható biológiai terápia.
 • Nem kaphat biológiai kezelést daganatos betegségben szenvedő. Azok, akik kigyógyultak daganatos betegségükből, ha kellő idő- kb. 10 év – telt el, akkor egyedi mérlegelés alapján esetleg kaphatnak ilyen kezelést.
 • Nem adható biológiai kezelés várandósoknak, ezért a kezelés során kötelező a hatékony fogamzásgátlás. Ennek oka, hogy nem tudjuk, vajon nincs-e magzati károsító hatása ezeknek a szereknek. Megnyugtató, de az óvatosság alól felmentést nem ad, hogy a biológiai kezelés alatt véletlenül történt fogamzások kapcsán sem a spontán vetélések, sem a fejlődési rendellenességek száma nem volt gyakoribb.

A biológiai kezelés végzése Magyarországon az Országos Egészségpénztár által kijelölt 21 centrumban történik.

Kijelölt intézmények (kórházak)

A biológiai kezelésre kiválasztott betegeknél megvizsgálják és dokumentálják a kezelés indokoltságát, az ellenjavallatok hiányát. A betegnek írásos beleegyező nyilatkozatot kell adnia arról, hogy a kezelésről tájékoztatást kapott és a kezelésbe beleegyezik. A kezelés csak ezen szakmai és adminisztratív feladatok elvégzése után kezdhető meg.

A kezelésnek két formája van:

 • Az egyik gyógyszer adása infúzió formájában történik. Az infúziót a kar vénájába két óra alatt folyatják le, közben a beteg pulzusát és vérnyomását rendszeresen ellenőrzik. A beteg az első infúzió után 2 héttel kapja a következő, majd egy hónap múlva a rákövetkező infúziót, ezt követően kéthavonta kap infúziót.
 • A három másik rendelkezésre álló gyógyszer adása bőr alá adott injekció formájában történik. A kezelést, ellentétben az infúziós kezeléssel, nem kell kórházban végezni, hanem a beteg, vagy az arra kioktatott személy bárhol elvégezheti. A kezelés előtt tisztázni kell, hogy a kezelést ki fogja végezni. Aki a kezelést végzi – és ez legtöbb esetben a beteg maga – azt meg kell tanítani az injekciózás helyes végzésére. Itt kisebb a fertőzés veszélye, mint a lokális szteroid injekció kapcsán.

A kezelés hatásosságát folyamatosan szükséges ellenőrizni. Ha a beteg nem éri el 3 hónap alatt a kellő javulást, vagy a javulás után esetleg ismét romlik az állapota, a kezelést abba kell hagyni. Abba kell hagyni természetesen a kezelést mellékhatás jelentkezése esetén is.

A biológiai terápia tüneti hatása erősségében és gyakoriságában minden eddigi kezelésünket felülmúl. A kezelés mai tudásunk alapján SpA-ban csak a tüneteket enyhíti, de egyértelműen – legalábbis 2-3 év távlatában – nem gátolja a gerinc elcsontosodását.

A kezelés csak addig hatásos, amíg a beteg a kezelést kapja. A kezelés abbahagyása után az addig szinte tünetmentes betegek fokozatosan újra panaszossá válnak 6-12 hónap kezelési szünet után. Úgy tűnik, a kezelést éveken keresztül kell folytatni, hogy a megfelelő hatás fennmaradjon. (Jelenleg kb. 15 éve tartó folyamatos kezelésekről van tapasztalat) /frissítve: 2016.

A kezelés költséges (évente betegenként 2-3 millió forint), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza. A szakmai megfontolásokon túlmenően anyagi okai is vannak a kezelésre való kiválasztás és ellenőrzés szempontrendszerének kialakításában. Nem indokolt kezelés indításának, vagy nem kellően hatékony kezelés folytatásának költsége az indokolt kezelésektől vonja el a forrásokat.

A kezelés – mint bármely hatásos kezelés – nem mentes a mellékhatásoktól. Leggyakoribb mellékhatás a súlyos fertőzés, esetleg tbc fellépése. A kezeltek közt a fertőzések előfordulása gyakoribb.
Mi az Ön teendője?

A biológiai kezelés megkezdése előtt számoljon be orvosának minden olyan betegségéről, panaszáról, amely a kezelés biztonságát befolyásolhatja. Vonatkozik ez elsősorban a fertőzésekre, amelyek Önt vagy az Önnel együtt élőket érintette!

A kezelés alatt bármilyen probléma, gond esetén jelentkezzen kezelőorvosánál. Ismerje a kezelőorvos és a kórház elérhetőségét bármely pillanatban.

A gyógyszer tárolása az Ön feladata. Tartsa gyerektől elzárva, 5-8 C fokos hőmérsékleten (hűtőgép nem fagyasztó része), de soha ne fagyassza le, s ne tegye ki magas hőmérsékletnek (beleértve a napsugárzást és a szobahőmérsékletet is) a gyógyszert, mert tönkremehet. Soha ne rázza a feloldott injekciót! A nem kellő hőmérsékleten tárolt gyógyszert ne használja fel a súlyos mellékhatás kockázata miatt!

Saját biztonsága érdekében tartsa be a rendszeres kontroll vérvételek, röntgenvizsgálatok és orvosi kontrollok idejét!

Amennyiben más betegsége miatt kórházba kerül (pl. baleset) jelezze ottani kezelőorvosának, hogy biológiai terápiás kezelésen van. Tervezett műtétje körül végzendő biológiai kezelést beszélje meg a centrum Önt kezelő orvosával (Általában néhány hét szünetet szükséges tartani a biológiai terápiában).

Gyermekáldás vállalását beszélje meg orvosával.


A BIOLÓGIAI TERÁPIÁS SZEREKRŐL BŐVEBB TÁJÉKOZTATÓ 1itt TALÁLHATÓ.

Magyar Reumatológusok Egyesülete, Magyar Reumatológiai Szakdolgozók Egyesülete, A Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány

Szerzők:

 • Csernus Mariann tanársegéd, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék
 • Dr. (jur.) Domján Andrea egészségügyi menedzser,
  MRSZE elnöke, DEOEC Belgyógyászati Intézet Reumatológiai Tanszék
 • Hudoba Mihályné, diplomás ápoló, MRSZE Oktatási Bizottság
 • Illusztrációkat készítette:
  Focht Anita, diplomás ápoló, Selye János Kórház, Komárom

A tájékoztató tartalmából:tájékoztató előkép

 


A GYULLADÁSCSÖKKENTŐ FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK VESZÉLYEI

A fájdalom csillapítása évezredek óta a betegek alapvető elvárása az orvoslással szemben.

Vannak olyan fájdalomcsillapítóink, melyek nem gyulladáscsökkentő hatásúak, de számos betegségnél (például ízületi gyulladás, köszvény) nem csupán fájdalomcsillapításra, hanem a gyulladásos folyamat csökkentésére is szükség van a gyógyuláshoz. Ilyenek a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID). Ezek olyan enzimeket bénítanak a szervezetben, melyek a gyulladásban szerepet játszó vegyületeket termelik.

1827-ben nyírfakéregből vonták ki az első, ma is elterjedt NSAID hatóanyagot, az acetilszalicilsavat (ismertebb nevén aszpirint). A NSAID vegyületeket lázcsillapítóként is használhatjuk, a vérlemezkék összecsapzódását is gátolják, így keringési betegségekben (koszorúér-betegségek, agyi keringési zavarok stb.) alkalmazhatjuk őket. Ízületi gyulladásban a fájdalmat, a gyulladást és az ezt kísérő duzzanatot gyorsan mérséklik.

Sajnos mellékhatásaik is gyakoriak, leggyakrabban a gyomornyálkahártya károsítását, akár fekélyképződést is okozhatnak, ezért tartós szedésük esetén gyomorvédő gyógyszerekkel is ajánlatos kombinálni őket.

Az acetilszaliclisav adása 12 éven aluli gyermekeknek életveszélyes májkárosodás veszélye miatt tilos! Asztmás betegeknél fulladásos rohamot válthatnak ki, ezért ebben a betegségcsoportban nem alkalmazzuk őket. Németországban a nem szteroid gyulladáscsökkentők évente 1100-2200 halálesetért felelősek, a társadalombiztosítók számára mintegy 125 millió euró plusz kiadást okoz a szövődmények elhárítása.

Ezekből az adatokból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a NSAID gyógyszerek alkalmazása bizonyos betegségekben elkerülhetetlen, de szedésük sose legyen elhúzódó – sok beteg rutinszerűen évekig szedi őket – s ha csak fájdalomcsillapításra használjuk őket, rendelkezésre áll fájdalomcsillapítók széles palettája, amiből választhatunk.

Szív-érrendszeri betegeknél, ahol a szedésre tartósan szükség van, a gyomor- mellékhatásokat gyomorvédőkkel csökkenthetjük. A NSAID szerek nem veszélytelenek, és általában csak pár napos használatra javallottak. A tanulság mindebből az, hogy alapvető gyógyszereinknek is lehet káros hatása, az öngyógyszerelés veszélyeit nem szabad lebecsülni.

előző oldalra vissza