Nem gyógyszeres kezelések > tornák

Az SpA kezelésében a gyógyszeres kezeléssel egyenrangú, kiemelt szerepe van a nem gyógyszeres kezeléseknek. A nem gyógyszeres kezelés formái:

  • Gyógytorna
  • Fizioterápia (balneoterápia, elektroterápia)
  • Diéta

GYÓGYTORNA                                                    

A gyógytorna célja kettős: a lehető legnagyobb mozgástartományt fenntartani és amennyiben a betegség előrehaladt – elcsontosodnak a gerinc ízületei – a testtartás a lehetőségekhez képest optimális maradjon, ne alakuljon ki a mindennapi életet megnehezítő elgörbülés.

A hatékony gyógytorna feltétele, hogy a beteg a megfelelő gyakorlatokat rendszeresen végezze.

A gyógytorna gyakorlatok összeállítása a gyógytornász feladata. A gyakorlatokat nem csak azért kell időszakosan megváltoztatni, mert sokáig ugyanazokat a gyakorlatokat végezni monoton és megunható tevékenység, hanem a betegség tüneteinek, a betegség állapotának megfelelően újabb és újabb gyakorlatokat kell végezni. A gyakorlatok típusai:

  • Izomerősítés
  • Az ízület teljes kimozgatása
  • Az izmok nyújtása
  • Az állóképesség javítása, szív- és érrendszeri kondicionálás

A különböző gyakorlatsorokat a gyógytornászok a fenti típusok különböző kombinációjából állítják össze a beteg aktuális állapotának megfelelően.

A tornagyakorlatokat 1itttalálhatja meg.


FIZIOTERÁPIA

Elsősorban a fájdalom csillapítására alkalmas az elektroterápia számos eszköze.

A galvánkezelés az áram irányának megválasztásával a fájdalmat enyhíti. Galvánáramot használunk – a kezelendő területre elhelyezett pólus helyes megválasztásával – gyógyszer bevitelére. Az iontoforézisre minden ionos formában létező gyógyszer alkalmas. Leggyakrabban lidocaint, dionint, vagy nem szteroid gyulladáscsökkentő krémet, gélt használunk a lokális fájdalom (pl. az íntapadási hely gyulladása) enyhítésére.

A mikrohullám, deciméterhullám (decimed) és a rövidhullám – a hosszától függően – a szöveteket melegíti fel, ezáltal a vér- és nyirokkeringés fokozásával érik el fájdalomcsillapítő hatásukat.

Az interferencia kezelés során a kétféle áramkör interferenciájával érünk el – az interferencia mértékének megválasztásától függően – fájdalomcsillapító vagy értágító hatást.

Az ultrahang szöveti mikromasszázs révén keringésfokozó és fájdalomcsillapító hatású.

A fenti kezeléseket egymással is kombinálhatjuk, illetve a hideg felhasználásával (krioterápia) érünk el fájdalomcsillapító hatást. A fenti kezelések célja, hogy a helyileg, a kezelés hatástartományában elérhető károsodások okozta panaszokat enyhítsük anélkül, hogy az egész szervezetet tennénk ki gyógyszeres hatásnak.

A balneoterápia alkalmazása nagyon népszerű a mozgásszervi betegségek kezelésében. Sajnos a kezelési módok közül leginkább a különböző gyógyfürdőkben végzett fürdőkúrák- legtöbbször termálfürdő és orvosi masszázs kombinációja – a leggyakrabban alkalmazott kezeléseink. Ezek kétségtelen közérzetjavító hatásúak (nemcsak a beteg embereken), de az SpA-ra kifejtett gyógyító hatásuk nem túl jelentős, mivel passzív kezelések, azaz mozgást a kezelés nem igényel. Sokkal hatékonyabb a gyógyvízben vagy normál vízben végzett gyógytorna, amelynek során a meleg víz izomlazító hatása mellett a mozgás (gyógytorna) előnyét is kihasználjuk.

Súlyos, aktív SpA fennállása esetén a melegvizes kezelés ellenjavallt, mivel a betegség további fellángolását idézheti elő.

A balneoteráoiának csak kúraszerű kezelésmód esetében van hatása, azaz a betegeknek legalább hetente három alkalommal, s legalább 10-15 kezelést kell igénybe venni ahhoz, hogy a jó hatás kimutatható legyen. Ilyen esetekben a kúra első hete végén fáradtságérzés, izomfájdalmak léphetnek fel. Ez a „fürdőreakciónak” nevezett természetes reakció. Normális körülmények között ez a reakció a kezelés folytatása ellenére néhány nap alatt elmúlik. Ha a panaszok jelentős mértékben fokozódnának, vagy a fürdőreakció nem múlna el néhány nap alatt, akkor azt orvosának jeleznie kell.

Mi az Ön teendője?

Egyes fizioterápiás kezeléseket nem kaphatnak azok, akiknek fém van szervezetükbe beépítve (pl. csípőprotézis), ezért ezt jelezze orvosának, a kezelő személyzetnek. Egyes pace-maker típusok működését megzavarják a nagy frekvenciájú áramot használó kezelések, sőt a kezelőhelyiségben sem tartózkodhatnak ilyen készüléket viselő betegek. Ezért, ha Önnek pace-makere van, jelezze a kezelő személyzetnek és vegye figyelembe a az elhelyezett tiltó táblákat.

Fürdőkezelést lázasan ne vegye igénybe! Ugyancsak ellenjavallt a kezelés, ha vérnyomása ingadozna, vagy szív ritmuszavart észlelne önmagán.

Fürdőkezelés után 20-30 percet pihenjen a kezelőhelyen.


DIÉTA:

Diétás tanácsokat 1itttalál!


Az alábbi menüpontokban olvashat a nem gyógyszeres kezelésekről részletesen.

előző oldalra vissza