2017.02.21.

2016. szeptember 17-én a „Focus Patient” vállalkozás szervezésében néhány közép-európai betegegyesület közös tanácskozást tartott angol nyelven Badenben (Ausztria). A rendezvényen a Bechterew klub képviseletében vehettem részt. A rendezvényt a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár támogatta anyagilag.
A megbeszélés témája a reumatológiai betegek biohasonló (biosimilar) készítményekkel történő kezelése volt.

Bevezetőben dr. Raimund Lunzer főorvos, a grazi Irgalmasrendi Kórház reumatológusa tartott áttekintő előadást a reumatológiai betegségek biológiai terápiájáról és a biohasonló készítményekről. A helyszínen osztrák, horvát, román és magyar egyesületek képviselői hallgathatták az előadást. Zártláncú televízió jóvoltából Ausztriában több betegegyesület saját székhelyéről követhette az előadást és az interaktív közvetítés jóvoltából tehetett fel kérdéseket az előadónak. Azok, akik angolul tudnak a 30 perces előadás elérhető a szervező cég honlapján (www.helipro.link oldalon a „Webinar” menüpont alatt).

(Megjegyzés: A Bechterew világnapon a biohasonló készítményekről részletes előadást hallhatnak az érdeklődök 2017. május 6-án.)

Az előadást követően a résztvevők megvitatták, hogy hazájukban milyen jelentősége van a biológiai terápiának, mit jelent a biohasonló készítmények megjelenése.  Összefoglalóan meg lehet állapítani, hogy jelentős különbség van az országok között a biológiai készítmények elérhetőségét illetően. Szerencsénkre hazánk a kedvező helyzetben levő országok közé tartozik elérhetőség és költség szempontjából egyaránt. A biohasonló készítmények biztonság szempontjából nem jelentenek –eddigi tapasztalataink alapján – nagyobb kockázatot mint az eredeti készítmények. Hatásosságuk is megegyezik – ez egyébként forgalmazásuk előfeltétele – az originális készítményekével. A döntő kérdés a készítmény ára, amennyiben jelentősen olcsóbb, mint az eredeti készítmény, akkor a jelenleginél több beteg kezelésére nyílik lehetőség. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a biológiai készítmények előállítása, legyen az orginális vagy biohasonló, jelentős gyártói költséggel jár, azaz a biohasonló és az eredeti készítmény ára közt nincs akkora különbség mint pl. a hagyományos, kémiai módszerekkel gyártott gyógyszerek és a generikus készítmények ára közt. Talán ennek is köszönhető, hogy a biohasonló készítmények „piacán” egyre több készítmény jelenik meg. Az egyik – közeljövőben lejáró védjegyvédelem alatt álló – TNF gátló készítménynek 8 (nyolc) különböző biohasonló készítménye vár forgalmazásra.

A programot szervezők tervei szerint a biohasonló készítmények elterjedését követően ismételten megbeszélik az egyesületek képviselői a gyakorlati tapasztalatokat és a felmerült kérdéseket.

A betegegyesületek a betegek felvilágosításában játszhatnak nagy szerepet. Természetes, hogy az újtól – s jelen esetben a biohasonló az új – mindenki idegenkedik. Különösen így van ez, amikor egy gyógyszerről van szó. Ezért fontos, hogy a betegek minden lehetséges módon megkapják a felvilágosítást, hogy mit jelent számukra és a társadalom számára a biohasonló készítmények forgalomba hozatala.

Géher Pál dr.

előző oldalra vissza