2010.11.07.

Fej-, hát- és nyakfájdalomra panaszkodnak a diákok – a szakértők szerint “rémisztő” a fájdalmak gyakorisága.

Egy vizsgálat során 1200 müncheni gimnazista 80 százaléka panaszkodott fejfájásra, ötven százalékukat egyéb, például hát- és nyakfájdalom kínozza – mondta el Andreas Straube a Mannheimban rendezett német fájdalomkongresszuson.

Közel ötven százalékuk érzi túlterheltnek magát. Christoph Maier bochumi orvos ijesztőnek nevezte a számokat, és megelőző stratégiák kidolgozására szólított fel, valamint figyelmeztetett arra is, hogy a fájdalommal küzdő páciensek gyógyszerfüggővé válhatnak, amennyiben nem a megfelelő szert kapják. Straube szerint a megkérdezett 14-15 évesek 23 százaléka érzi úgy, hogy stresszben él, ami szintén fájdalmakat idézhet elő. A fiatalok több mint tíz százalékának naponta kevesebb, mint egy óra előre be nem osztott ideje van, ötven százalékuknak két órája. “Az eredmények alapján fel kell tennünk a kérdést, hogy az élet besűrűsödése és felgyorsulása mindannyiunk számára hasznos-e, és hogy nem vezet-e ez problémákhoz” – mondta Straube.

A professzor ellenszerként a testmozgást javasolja, hiszen “aki mozog, az kevesebb fájdalmat érez”. Javaslata szerint az iskolákban be kell vezetni a 20-30 perces futást, emellett a gyerekeknek relaxációs technikákat is tanítani kellene. Maier kifejtette: a nyugati országokban nőtt a gyógyszerfüggő páciensek száma, ezzel párhuzamosan egyre több a hibás kezelésekre utaló jel. Gyakori, hogy a pszichoszomatikus betegségekben vagy ismeretlen eredetű fájdalmaktól szenvedő betegeket jóakaratú vagy nem megfelelően informált orvosok meggondolatlanul ópiáttartalmú gyógyszerekkel kezelik, emiatt pedig növekszik a függőség kialakulásának veszélye.

Szerző: MTI 

http://hvg.hu/plazs/20101007_fajdalom_panasz

 

előző oldalra vissza